Konst & Hantverk

bildrad ett

Utbildningen riktar sig till dig som vill få grundläggande kunskaper inom konsthantverk och bildkonst. Du får öva formtänkande, lära dig att använda olika verktyg och material till exempel inom silversmide, textil bild, järnsmide, trähantverk och bildkonst.

Du får under ett år lära dig många olika tekniker, material och tillvägagångssätt inom konsthantverket och samtidskonsten. Påbörja, genomföra och avsluta en konstnärlig process. Du får öva ditt handlag, använda olika verktyg och lära genom att göra. Du och dina kurskamrater får uppgifter och teman som inspiration. Ni följs åt under året i praktiska genomgångar, föreläsningar, utställningar och har ett kreativt utbyte. Lärarna är kunniga konsthantverkare och konstpedagoger.

Utbildningen ger möjlighet till ett utvecklande praktiskt arbete med konstarter och hantverk. Ge plats för nya idéer, experimentera och kombinera olika material. Öka ditt intresse för hela världens konstliv och konsthantverk, vår kulturskatt.

Den fria konsten och det traditionsberikade hantverket är ett gemensamt arbetsfält, fyllt av fantasi och strävan efter form och uttryck, som varje människa har tillgång till. Det är bara att börja! Nu.

koh bildrad två

Utbildningen innehåller följande kurser:

Trähantverk

Slöjda i färskt virke med handverktyg. Använd yxa, spräckjärn, bandkniv, täljhäst, såg och borr. Handskas med trädstam, kärnved, ådring och kvisthål. Slöjda en personlig stol med flätad sits i snöre, i en beprövad metod som används över hela världen. En handgjord stol som är estetiskt tilltalande och skön att sitta på.

Silversmide

Skapa smycken i blänkande silver. Såga, löd och hamra armband, ringar, örhängen, diadem, spännen. Stenar i skiftande färg och struktur möter silvrets metalliska glans. Skissa, arbeta i koncentration och hitta ditt personliga uttryck i silversmycken.

Järnsmide

Smid, hamra och forma järnsmycken, konst- och bruksföremål med tydlighet och svärta. Lär dig hålla tången över glöden, behärska hammaren på städet och smid medan järnet är varmt!

koh bildrad tre

Måleri och teckning

Måla och teckna naturen och iaktta landskapets många motiv och ljusets skiftningar. Teckna kroki och porträtt, måla stilleben och fantasifulla kompositioner. Tolka dina motiv i föreställande bilder eller i friare skapande med geometriska grundformer, ytor och mönster. Klipp och klistra collage. Lär av konsthistorien och se dagens aktuella konst på museer och gallerier.

Skulptur

Arbeta med formernas värld i lera och gips. Skulptera fristående skulptur, objekt och relief. Modellera och lär dig göra och gjuta i gipsform. Experimentera och pröva olika metoder att skapa tredimensionellt.

Keramik

Knåda, forma och bygg med olika slags lera. Det kan bli en skål, en kopp eller något helt annat. Kavla, tumma, ringla, dreja, glasera, bränn. Pröva färgstark glasyr, ristade mönster i svartvitt eller lerans naturliga brända yta i jordfärger.

koh bildrad fyra

Textil konst

Sy bilder och objekt för hand. Färga och klipp i återbrukade och nya tyger. Ylle, siden, linne, bomull, chiffong... Lär dig brodera med dekorativa stygn eller stora fria stygn med garn och broderitråd. Sy former och stoppa med fyllning. Gör applikation med tyg, pärlor och band. Inspireras av ursprungliga kulturer och traditioner och hitta nutidens uttryck.

Teatermask

Bygg teatermask/dansmask i papier maché i klassisk teknik. Börja med gipsavgjutning av ditt ansikte, modellera fram karaktär i plastelina, limma många lager papper och måla masken med färg. Dekorera med tyg, metall, naturmaterial.

Skapa med ord - kreativt skrivande

Utveckla ditt skrivande med överraskande, lättsamma och snabba skrivövningar som varvas med övningar för genomarbetad text. En kreativ skrivverkstad med fokus på dikt och berättande.

Kulturresa

Vi gör en fördjupande kulturresa i möte med konsten, hantverket, arkitekturen, staden och människorna.

Övrigt

Utbildningen är kostnadsfri, kostnad tillkommer för material och studieresa. Du kan även välja att gå allmän kurs med Konst & Hantverk som inriktning. Då läser du förutom kursen Konst & Hantverk in de gymnasiegemensamma ämnen som behövs för grundläggande behörighet. Mer information finns på allmän kurs.

» Till ansökan.

Utbildningsansvarig

Åsa Lowden Kästel

Åsa Lowden Kästel
Bildkonstnär och konstpedagog, utbildad på Nyckelviksskolan, Nordens folkhögskola Biskops Arnö och Konstfack. Bred konstnärlig verksamhet och lång pedagogisk erfarenhet. Åsa undervisar i följande delkurser:

  • Måleri, teckning, textil konst, teatermask, kulturresa

Gästlärare

Övrigt

Utbildningen är kostnadsfri. Det enda du betalar för är material och studieresor. Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN.

De utbildningar som kursdeltagarna på Konst & Hantverk söker vidare till är till exempel Handarbetets vänner, Konstfack i Stockholm, Sätergläntan, HDK i Göteborg, Bildlärarutbildningen, Textillärarutbildningen och Scenografi/attributmakarutbildningen i Skellefteå

Till ansökan

Till bildgalleri

Bildgalleri