Allmän kurs med valbar profil

allmän kurs

Saknar du av någon anledning grundläggande behörighet från gymnasiet?

Hos oss kan du bana väg för högre studier samtidigt som du får studera konst, trädgård, keramik eller trä, allt efter vad du själv väljer för inriktning. De profiler du kan söka om du vill gå allmän kurs är: Konst & Hantverk, Trähantverk, Måleri och Skulptur, Keramik och Trädgård & Hantverk. Du kommer att gå i samma klass som de som endast studerar profilen.

Minst två dagar i veckan ges undervisning i gymnasiegemensamma ämnen:

  • Svenska 1, 2 och 3
  • Engelska 5 och 6
  • Matematik 1a, b eller c  
  • Matematik 2
  • Religionskunskap 1
  • Samhällskunskap 1a1
  • Naturkunskap 1a1
  • Historia 1a1

bildrad två allmän kurs

Vår allmänna kurs är ett unikt tillfälle för dig att få ägna dig åt både teoretiska och kreativa studier.

Lärarledda lektioner blandas med temastudier, samtal och diskussioner, studiebesök och enskilda inlämningsuppgifter. Upplägget är en blandning mellan undervisning i grupp och individuellt arbete, där pedagogerna hjälper dig att hitta ett lämpligt sätt att ta dig an studierna.

Att läsa på allmän kurs tillsammans med en inriktning inom konst, form och/eller hantverk ställer en del krav på dig som deltagare. Du får vara beredd på att inte kunna ta del av all undervisning på profillinjen du väljer. Du kommer att vara på din profillinje 2-3 dagar i veckan och resterande tid på Allmän kurs. Du får din gymnasiekompetens på ett unikt och kreativt sätt.

Efter utbildningen har du högskolebehörighet och har samtidigt fördjupat dina kunskaper inom ett eller flera hantverk/konstarter. Utbildningen kräver en del självstudier utöver den schemalagda undervisningen, och då finns pedagogerna på allmän kurs tillgängliga via nätet under resterande skolveckodagar.

Du blir kallad till intervju till den kursinriktning du sökt och vid intervjutillfället får du mer information om Allmän kurs. Om du söker till Trädgård & Hantverk bör du veta att deras läsår pågår från februari till december medan övriga kurser studerar från september till juni.

Extra stöd och anpassning av studiesituationen:

Om du har någon fysisk eller psykisk funktionsnedsättning som gör att dina studier eller vistelse i övrigt på skolan behöver anpassas efter dina behov, kontakta skolan i god tid för att rådgöra om åtgärder.
Utbildningen är kostnadsfri, men du betalar materialavgift på den kursinriktning du valt samt för eventuella studiebesök. Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN

malin och pablo

Malin Brandt Björklund är utbildningsansvarig lärare på Allmän kurs. Malin har en fil.mag i biologi med inriktning på naturresurshushållning och ekotoxikologi och hennes hjärtefrågor är hållbar utveckling, permakultur och ekologi.

Pablo Romero Padilla har sedan 2011 varit ämneslärare på Allmän kurs. Pablo är utbildad bio-geovetare och har läst folkhögskollärarlinjen på Linköpings universitet. På Vårdinge undervisar han bl.a. i matematik och engelska. Utöver det håller Pablo klasser i yoga och dans på skolan.

Malin Grumstedt är ämneslärare i Svenskakurserna.

Mailadress till utbildningsansvarig lärare: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Titta på de olika utbildningarnas kursinformation så får du veta sista anmälningsdag för den Allmän kursinriktning du väljer. Länkar till valbara kursinriktningar: Konst och hantverk, Måleri och skulptur, Keramik, Ekologisk odling - Trädgård och Hantverk och Trähantverk

» Till ansökan.
» Till Fotogalleriet

Taste the waste

Några röster från elever: ”Det funkade inte alls för mig på gymnasiet, detta upplägget passar mig mycket bättre”

"Äntligen har jag börjat finna arbetsmetoder som fungerar för mig" 

”Ni har en röd tråd genom kursen och kopplar historia och fakta till nutid och diskuterar alternativ och lösningar istället för att enbart lära ut mossig fakta”
”Man får chansen att drömma och diskutera om ett annat typ av samhälle”
”Taste the waste projektet (kursdeltagarna samlade ihop överbliven mat ifrån bygden och samarbetade med soppkök i Stockholm/Södertälje) till exempel är fantastiskt, att göra något i praktiken, inte bara läsa in saker”
”Linjen har ett högre syfte än att bara läsa kärnämnen; kursen bidrar till en förståelse att vi alla är viktiga individer som besitter unika intressen och egenskaper”