Sommarkurser på Vårdinge by folkhögskola

Nu äntligen finns information om årets sommarkurser.

Välkommen till Vårdinge by folkhögskola – en dynamisk och kreativ mötesplats! Praktisk information kring kurserna kommer här på hemsidan v 10. Alla kurser kostar 4 800 kr för helpension m delad toalett och dusch eller 2 600 kr för dig som bara går kursen inklusive lunch och kaffe.

Här hittar du Vårdinge by folkhögskola på en karta om du reser hit med bil.

Vill du ha information om vad som händer i Vårdinge med omnejd hittar du det via Sagolika Sörmland eller denna länk till Turistbyrån i Trosa, denna länk till Turistbyrån i Södertälje och denna länk till Turistbyrån i Gnesta

Dessa kurser håller vi i år.

Experimentellt akvarellmåleri (denna kurs håller vi både i juni och augusti)
Silversmide
Keramik-form och dekor
Tälj med yxa och kniv
Lerbyggekurs
Ekologisk vegetarisk matlagning
Kulning
Skogsträdgården

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Följ länken för att komma till ansökan.
Här nedanför ser du en utförlig beskrivning av kurserna.

vårdinge by folkhögskola

 
Experimentellt akvarellmåleri
Välkommen till en veckas sommarkurs i experimentellt akvarellmåleri. Kursen riktar sig både till dig som aldrig provat akvarell och vill lära dig grunderna i hur du kan arbeta, likväl till dig som har målat ett tag, men som kanske behöver ny inspiration, testa flera tekniker och göra en djupdykning i akvarellmåleriet.
Kursen riktar sig både till dig som aldrig provat akvarell och vill lära dig grunderna i hur du kan arbeta, likväl till dig som har målat ett tag, men som kanske behöver ny inspiration, testa flera tekniker och göra en djupdykning i akvarellmåleriet. En inspirerande sommarkurs för dig som äntligen vill prova och lära mer om akvarellmåleri och för dig som vill fördjupa och hitta nya infallsvinklar till ditt akvarellmåleri.

Kursinnehåll:
Varje dag startar vi med en presentation av en akvarellkonstnär som inspiration för dagen. Sedan följer en kort teckningsuppgift innan vi börjar med dagens akvarellövningar.

Du kommer att få lära dig akvarellens olika tekniker och hur man kan experimentera med dessa för att hitta ett motiv, eller hur man kan använda sig av dem när man målar av föremål eller natur.

Du kommer att få lära dig hur man bygger upp en bild, olika kompositionstekniker och grundläggande färglära. Du kommer att måla av stilleben i en målarateljé, och vi kommer att göra utflykter i naturen där du skissar och målar på plats. Motiven kommer att vara både föreställande och abstrakta. Vi avslutar varje dag med att titta på dagens bilder.

Kursledare: Annika Sundin, konstnär och utbildningsansvarig på Måleri och skulpturutbildningen


Silversmide
Är du intresserad av silversmide och har idéer som du vill förverkliga? På våra silversmideskurser har du möjlighet att designa och skapa dina egna handgjorda smycken eller andra mindre föremål. På kursen skapar du smycken eller föremål efter egen design och när kursen är avslutad skall du ha fördjupat dina kunskaper om de olika praktiska momenten i silversmide

Förkunskaper
Kursen passar både nybörjare och dig som redan har stor erfarenhet av silversmide.

Innehåll
Du kommer att lära dig grundläggande moment inom silversmide; som att såga, fila, löda samt forma och förflytta metallen.
Inom silversmidet arbetar vi med blandade grupper vilket innebär att du som redan har erfarenhet gör mer avancerade eller större föremål och kan arbeta med dekorationer i andra metaller eller med olika inlägg, exempelvis stenar.
Arbetet sker självständigt under ledarens handledning. En del i skapandeprocessen är att göra skisser och modeller. Du får gå igenom skissen med läraren som då kan se eventuella fallgropar och komma med förslag till lösningar.

Kursledare: Helena WesterdahlKeramik - form och dekor
Sommarvecka i Keramik för dig som vill uttrycka dig i materialet lera. Kursen vänder sig särskilt till dig som vill lära dig nya dekormetoder inom keramiken. Upptäck samspelet mellan form och yta.
På kursen hämtas inspiration ifrån naturen överförs till färg, tryck, strukturer och mönster. Du får prova på olika dekormetoder och trycktekniker på lera. Inspiration hämtar vi ifrån naturen. Alltifrån vackra grässtrån, löv, bark till blommor. Kursen innehåller formövningar och mönsterskapande metoder. Ingen förkunskap krävs. Vi klipper mönster i plast, papper och tyg. Skapar strukturer med hjälp av gips, trä, linoleum och överför till leran. Arbeta med samspelet mellan form och yta.
Från Form till Dekor!

Kursledare:  Åsa Jakobsson, keramiker och utbildningsansvarig på Keramikutbildningen


 

Tälj med yxa och kniv.
Välkommen till en vecka fylld av skogsdoft, lekfullt skapande, vilsam närvaro och goda samtal, men framför allt ska vi med kniv och yxa i handen utforska olika träslag och former.

Förr var slöjdandet en livsnödvändighet, hen tillverkade de föremål som var nödvändiga i dagliga livet, ofta med stor uppfinningsrikedom och handaskicklighet. I dagens samhälle, när vi lever i ett allt högre tempo, har slöjdandet blivit ett sätt att ta ställning, att leva hållbart, att göra saker för hand och lösa problem av egen kraft. Det är roligt och man mår bra av att slöjda!

Slöjden börjar i skogen. Vi pratar om de olika träslagen, vad man kan använde dem till och vi hämtar material till vårt slöjdande. Sen guidar vi er in i täljandets grunder med en gemensam första uppgift, därifrån arbetar vi vidare utifrån era önskemål; vi täljer föremål i egen takt för hem och trädgård, lek eller utsmyckning.

Exempel på vad som är möjligt att göra under veckan är små burkar, små skålar, skedar, smörknivar, spaljéer, blompinnar, klädhängare, eggskydd till din täljkniv, pall, kubbspel mm.

Kursledare: Mette Handler


 

Lerhusbygge

Välkommen till fyra spännande och intensiva dagar i lerbyggandets tecken.
Vi märker av ett allt större intresse för både ekologisk odling och hållbart byggande här på platsen. Därför välkomnar vi till en kurs i lerbygge belägen i den vackra trädgården på Vårdinge by folkhögskola. Under kursen kommer du att lära dig om lera som byggmaterial och får prova på att mura med ved och lera s k kubbmurningsteknik, lerklining och att göra lergolv. Du kommer lära dig om olika lerblandningar och dess egenskaper och användning samt få inspirerande kunskaper i olika lerbyggetekniker som lätt kan appliceras i ett eget byggprojekt eller i en renovering.


Vi gestaltar vårt område med intressanta byggprojekt och vårt arbetsprojekt för den här kursen är det norska grindhus som är byggt av kursdeltagare på Trähantverksutbildningen och trädgårdsutbildningen på skolan. Där fortsätter vi fylla de olika fackverken med olika lerbyggetekniker. Huset ska så småningom bli ett litet utedass med lergolv och fönster samt förråd och ett torkrum för pil!
Vi besöker även intressanta objekt i närområdet där vi får stifta bekantskap med andra tekniker och tillvägagångssätt.


Kursinnehåll:
• Föreläsningar
• Teoretiska och praktiska genomgångar
• Blanda lera
• Du får prova på: lerklining, vedmurningsteknik och lergolv
• Studiebesök till intressanta objekt i närområdet


Kursledare: Ulf Henningsson, ler- och halmbyggare från Mölndal


 

Ekologisk vegetarisk matlagning
Sommarkursen i ekovegetariskt kök passar dig prova och lära dig mer om en hållbar mathållning i din vardag och som vill fördjupa dina kunskaper inom vegetarisk matlagning med ekologiska råvaror.
På sommarkursen i ekovegetariskt kök får du prova på vegetarisk matlagning med ekologiska råvaror tillsammans med vår ekovegetariska kock Hans Svalin. Du kommer att få nya tips och ideér vad gäller det ekovegetariska fälte.

Sommarkursen i ekovegetariskt kök passar dig som tillsammans med andra vill utforska möjligheten till en hållbar mathållning i din vardag och som vill fördjupa dina kunskaper inom vegetarisk matlagning med ekologiska råvaror.

Kursledare: Hans Svalin, driver Svalins spis på Vårdinge by folkhögskola


 

Kulning
Välkommen till en veckas sommarkurs i kulning! Kulning är en gammal lockteknik som användes på fäbodar förr för att kommunicera över långa avstånd. Alla kan kula - nu är det din tur!  

Lär dig kulning! Kulning är en gammal lockteknik som användes på fäbodar förr för att kommunicera över långa avstånd. Då används rösten i ett högt, starkt och mycket kraftfullt tonregister.

För att kula behöver man inte kunna sjunga, och man använder sin unika röst.

Under 5 dagar bygger vi upp kulningstekniken från grunden, och med hjälp av noggrann röstuppvärmning, lekfulla och avslappnande röst och närvaroövningar närmar vi oss våra kraftfulla röster. Några eftermiddagar kommer att innehålla yogaträning som ett verktyg för att få en kraftfullare röst.

Kursledare: Karin Lindström KolterudSkogsträdgårdsodling    
Välkommen till odlingskursen skogsträdgården som handlar om att odla ett matproducerande ekosystem. I kursen lär du dig mera om skogsträdgården och att skapa ett odlingssystem i samklang med naturen.

Innehåll
Det här är en odlingskurs där du får teoretisk och praktisk kunskap i skogsträdgårdsodling, agoforestry, ekologi, botanik, och andra relevanta ämnen för att planera, designa, anlägga, och sköta en trädgård i samspel med naturen. Vi gör även en del studiebesök och tittar på andra skogsträdgårdar

En skogsträdgård är ett matproducerande ekosystem. I kursen lär du dig mera om skogsträdgården och att skapa ett odlingssystem i samklang med naturen som till stor del kan sköta sig själv och inte behöver så mycket resurser utifrån. Skogsträdgårdar kan anläggas för många olika syften, t ex för matproduktion i hemträdgården, som mötesplats i staden och en pedagogisk skolmiljö. I kursen får du praktiska och teoretiska kunskaper om skogsträdgården. Vi diskuterar hur skogsträdgården kan användas i olika sammanhang. Vi går igenom design, anläggning, skörd, skötsel och gör studiebesök till olika skogsträdgårdar.

Kursledare: Dante Hellström är kock, miljövetare, stadsodlare och skogsträdgårdsmästare som driver en plantskola.


 

Har du frågor kontakta Åsa Molin eller Kerstin Burström på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller tel. 0158-23058.

 

 Välkommen till Vårdinge by folkhögskola sommaren 2017!