Information inför kursstart hösten 2017

Här hittar du praktisk information inför kursstarten

Upprop är måndagen den 28 augusti 2017 klockan 8:15 i matsalen

Om du ska bo på internatet bör du komma under söndagen den 27 augusti mellan klockan 11:00 - 19:00 för att du ska få träffa husmor och få nyckel till ditt rum. Om du blir försenad kontakta husmor på telefon 0158-23080.

Kurstider till CSN

Höstterminens tider är: 28/8 - 22/12 2017

Vårterminens tider är: 8/1 - 8/6  2018

Övrig information för samtliga kurser

Kommunikationer: Pendel ifrån Stockholms central med byte i Södertälje Hamn mot Gnesta. I Gnesta vidare med buss LT 551 från Gnesta. Gå av på hållplats Vårdingeskolan
På SL:s webbplats hittar du information om pendeltåg och bussar. » SL - lokaltrafiken
Här hittar du information om bussarna till och från Vårdinge by. » Länstrafiken i Sörmland

Skoldagen: Skoldagen börjar kl. 8.15. Övriga skoltider kan skilja något på de olika kurserna. På fredag slutar alla efter lunch.

Maten: På folkhögskolan Vårdinge by är den obligatoriska lunchen den stund på dagen då alla kursdeltagare och medarbetare möts och äter tillsammans. Vi ser det som en viktig del av skoldagen och vi ser fram emot en trevlig samvaro under måltiden. Svalins spis heter restaurangen på vår skola och vi är väldigt stolta över deras goda mat. De serverar vegetarisk och till stor del ekologisk kost. Om du har speciella behov som gäller din kost så får du gärna kontakta dom om detta i förväg. Du betalar 70 kronor per skoldag för vegetarisk lunch med kaffe/te efter maten.

Tidningsartikel om Svalins spis på Vårdinge by Folkhögskola

svalins spis 2

Internatet: Inackorderingselever lagar själva sin mat till frukost, kvällsmat och helger. På Vårdinge by finns en liten affär där du kan handla ett urval av ekologiska basvaror en eftermiddag i veckan. Vill du inte handla där, finns närmaste mataffär i Gnesta eller Vagnhärad och båda orterna ligger cirka 1 mil från skolan. OBS! Ta med mat till den första dagen eftersom mataffären ligger 1 mil från skolan.

internatet rum

Hyreskontrakt och hyresvillkor finns på ditt rum, fyll i det och lämna kopian till husmor så fort som möjligt efter ankomst. Eftersom rumsfördelningen görs klar först sista veckan innan skolstart så debiteras alla för ett mellanstort rum. Ni som senare får ett mindre eller större rum kommer att få en korrigerad faktura då den slutliga rumsfördelningen är gjord.

Rummen är enkelt möblerade med säng, garderob, skrivbord och stol. I vissa rum finns byrå, bokhylla och fåtölj. Ta därför med dig eget sänglinne, handdukar, kudde, täcke, gardiner och kanske en matta. Du kan låna täcke, kudde och gardiner av husmor (skador avräknas mot depositionen).
I övrigt rekommenderar vi dig att, förutom personliga saker, till exempel ta med regnkläder, musikinstrument, varma tröjor, kraftiga skor, väckarklocka och cykel.

På Vårdinge By folkhögskola bor kursdeltagarna tillsammans i villor med sju enkelrum och gemensamt kök och vardagsrum i varje hus. På Tallås eller Solåker ligger rummen i rad utmed en korridor och i de husen finns de små och stora rum som vi erbjuder. På Tallås och Solåker finns två gemensamma kök med matplatser, duschrum och toaletter. Husdjur är tyvärr inte tillåtna i internat eller skollokaler eftersom vi har elever med allergier. På internatet hjälps alla åt med att skapa en trivsam och hänsynsfull stämning.

internatet

Depositionsavgift: Till dig som vill hyra ett rum på skolan kommer vi att skicka ett förhandsbesked att ett rum är reserverat för dig. För att bekräfta att du vill ha det reserverade rummet måste du betala in depositionsavgift på 1000 kronor på bankgiro 5677-1223
I depositionsavgiften ingår utlämnandet av nyckel till ditt rum, men också en summa avsedd att användas av hyresvärden om ditt rum eller de gemensamma utrymmena skadats och det till exempel måste målas om eller om rummet inte slutstädats när du flyttar efter skolårets slut. Är allt i sin ordning återbetalas hela summan. Slutbesiktning sker ca 1 vecka innan skolavslutningen.
Depositionen måste vara oss tillhanda senast den 14 augusti.

Betalning: Du kan betala hyra eller materialavgift via bankgiro 5677-1223 eller med bankkort direkt på skolans kontor.

Betala alltid i förskott.

Husmor Remka Karaahmetovic: Husmor kommer att ha husmöten i varje hus  under de två första veckorna på terminen. Då finns tid för information om ordningsfrågor och rutiner för t.ex  städning, sophantering. Husmor kommer under läsåret finnas till hands för er, då frågor kring boendet dyker upp. Om du redan innan din ankomst till skolan har några frågor kring boendet är du välkommen att maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

husmor

Husmor och vaktmästare: Tommy Johansson, Remka Karaahmetovic och Daniel Andersson

Skolans kontor: Undrar du över något så kontakta skolan mellan kl. 08.00-12.00. Telefonummer: 0158-230 58. E-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Försäkring: Under läsåret har du som kursdeltagare olycksfallsförsäkring under skoltid och skolresor inom Sverige. Om du bor i internatet måste du ha en egen hemförsäkring.

Lov 2017/2018

Höstlov v. 44
Jullov v. 52 och 1
Sportlov v. 9 (Ej Trädgård och Hantverk)
Påsklov v. 14

Mobil täckning: Vi rekommenderar Telenor eller 3G för bästa täckning.

Bostäder utanför skolan: Om du vill söka bostad utanför skolan så kan du kontakta nedanstående hyresvärdar.
I Gnesta tel 0158-36820, www.gnestahem.se
i Järna och Mölnbo tel 08-55029700, www.taljebostader.se
I Vagnhärad tel 0156-53330, www.trobo.se

Varmt välkomna!